‘Zucht, ik had een goede planning maar weer niet aan gehouden' + hoe je het oplost

Hey daar, drukke ondernemer! Je kent het vast wel, toch? Die ene fantastische planning die je met zoveel enthousiasme hebt opgesteld, maar die je vervolgens keer op keer negeert. Het is een frustrerend patroon dat we allemaal hebben meegemaakt. Maar wees gerust, je bent niet de enige! Laten we eens praten over waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen. 

Waarom negeer je je planning? 

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal goede bedoelingen als we onze planning maken. We weten dat het de sleutel is tot succes, efficiëntie en productiviteit. Maar waarom is het dan zo moeilijk om eraan vast te houden? 

1. Overambitieuze planning: Een van de grootste boosdoeners is te veel op je bord leggen en dus te veel in je planning zetten. Je denkt vaak dat je een supermens bent en veel meer kunt doen dan je eigenlijk kunt. Ik heb ook jaren gedacht dat hoe meer je op je planning zet hoe productiever je zal zijn. Zo heb heb ik jaren elke avond op mijn laptop zitten werken. Inmiddels weet ik dat hoe minder je op je planning hebt hoe mee je juist bereikt.  

2. Onverwachte onderbrekingen: Het leven zit vol verrassingen en onverwachte gebeurtenissen die je planning in de war kunnen schoppen. En dat is okay, maar je elke keer laten afleiden door adhoc mailtjes of telefoontjes, is een keus die je zelf maakt en het werkt niet als je een goede business wilt bouwen. 

3. Geen concrete actiepunten: Soms maak je vage, niet-specifieke plannen die je in verwarring brengen over wat je eigenlijk moet doen. Ik hang altijd een tijdslimiet aan elke taak en verdeel de taak in kleine stappen, zodat het duidelijk is wat ik precies moet doen. 

Download mijn gratis gids voor meer ruimte, tijd en focus in je business.

Hoe kun je je planning wél volgen? 

Oké, genoeg waarom je je niet kan houden aan je plannen. Laten we het nu hebben over wat je kunt doen om je planning wel te volgen. 

Wees realistisch: Maak realistische plannen
Stel haalbare doelen voor jezelf en overlaad jezelf niet met taken. Begin met een overzichtelijke lijst en bouw van daaruit op. 20 taken op een dag wanneer je 4 uur wilt werken is dus niet realistisch. Niet alle taken zijn even belangrijk in je bedrijf en het is heel cruciaal om zo snel mogelijk te ontdekken wat belangrijk is in jouw bedrijf. 

Prioriteiten stellen: Focus op de belangrijkste taken

Het is verleidelijk om je te laten verleiden door kleine, minder belangrijke taken die je snel kunt afvinken. Maar als ondernemer is het essentieel om je tijd en energie te richten op de taken die echt bijdragen aan de groei van je bedrijf. Hoe doe je dat? 

- Begin je dag met het identificeren van de 2-3 belangrijkste taken die je absoluut moet voltooien. Dit worden je topprioriteiten.

- Gebruik methoden zoals de Eisenhower-matrix om je taken te categoriseren op basis van urgentie en belangrijkheid.

- Wees niet bang om 'nee' te zeggen tegen taken die niet bijdragen aan je hoofddoelen. Het is belangrijk om selectief te zijn. Niet alle taken zijn even belangrijk.

Koop hier de masterclass ‘jeetje, weer niet aan mijn planning gehouden voor 27 euro ipv 47 euro‘

Flexibiliteit: Wees flexibel en pas je planning aan wanneer dat nodig is

Het leven is vol verrassingen en onverwachte wendingen, vooral als ondernemer. Het is onrealistisch om te verwachten dat alles altijd volgens plan verloopt. Hier zijn enkele manieren om flexibel te blijven: 

Houd ruimte in je agenda voor onvoorziene gebeurtenissen. Plan niet elke minuut vol.

Wees bereid om je planning aan te passen als er urgentere taken of kansen opduiken.

Leer van veranderingen in je planning en pas toekomstige plannen aan op basis van die ervaringen. 

Specifieke actiepunten: Maak je doelen concreet 

Het hebben van grote doelen is fantastisch, maar als ze te vaag zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier is hoe je concreet kunt worden: 

Breek grote doelen op in kleine, behapbare stappen. Dit maakt ze minder overweldigend en geeft je een duidelijk pad om te volgen.

Gebruik het SMART-doelstellingsframework: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit helpt je om doelen te definiëren die duidelijk en haalbaar zijn. 

Accountabiliteit: Vertel iemand over je plannen 

Soms hebben we een duwtje in de rug nodig om ons aan onze planning te houden. Het betrekken van anderen bij je doelen kan helpen: 

Zoek een verantwoordingspartner, zoals een mentor, collega of coach, aan wie je regelmatig je voortgang kunt rapporteren.

Overweeg om doelen publiek te maken, bijvoorbeeld via sociale media of in je team. Dit kan extra motivatie bieden omdat je jezelf openbaar verantwoordelijk maakt. 

Conclusie

Dus topper, het is volkomen normaal om af en toe je planning niet te volgen. Maar met de juiste aanpak, waaronder realisme, prioriteiten stellen, flexibiliteit, en concrete doelstellingen, kun je jezelf helpen om je planning vaker te volgen en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen. Dus, adem diep in, blijf gefocust en ga ervoor! Je hebt de controle en met deze tools kun je de uitdagingen van het ondernemerschap overwinnen.

Wil je meer gedaan krijgen in minder tijd? Boek dan de 1 op 1 Planning Workshop. Hierin gaan we samen aan de slag met het maken van een planning die past bij het bouwen van jouw big business en die past bij jouw leven. Bespaar minimaal 2 uur per week en creëer meer tijd, ruimte en energie, zodat je succesvolle business bouwt én geniet van je leven ernaast. 80% van de ondernemers gaat slecht met haar tijd om. Doe het anders, want dat is powervol ondernemen.

Meer informatie over de 1 op 1 workshop? Klik hier!  

Ibtissam Kamal